EveTime                  


killboard

  
JMU


Hogyan keress sok pénzt, és hogyan kerüld el a vitákat...

jmu 0.0-ban sok pénzt kereshetsz beltezéssel, ugyanis empire-rel ellentétben, itt leginkább BS spawnok jelennek meg, s a beltekben található hajókért jóval több fejpénzt kaphatsz. Ha mindent jól csinálsz, és kellőképpen kifarmolod az NPC hajókat, akkor akár 5,5M-val lehetsz gazdagabb 1-1 spawn kilövése után, ami azt jelenti hogy naponta akár többszáz milliót is kereshetsz, illetve ha szerencséd van, akkor a faction ill. officer hajók lövésével milliárdokat is.
Lássuk mit kell ezért tenned!


MI AZ A FARMOLÁS?

Először is tisztázzunk néhány fogalmat. Mi az a spawn? A spawn azon NPC hajók összessége, akik egyszerre, együtt, egy adott pillanatban jelennek meg, "jönnek be" a beltbe, pocketbe, complexbe, stb. Biztos mindenki látott már fúrás közben, illetve küldetés közben hirtelen megjelenő NPC-ket. Na ezeket hívják spawn-nak. A farmolás egy technika arra, hogy egy 0.0-ás naprendszer beltjeiben található NPC spawn-okat minél értékesebbre "hízlaljuk". Ez csak úgy érhető el, ha a beltekbe beugró értékes spawnokat megtartjuk, az értékteleneket pedig kilőjük.

Egy 0.0-ás spawn általában 2 fajta hajóból áll, ha egyszerűen akarunk fogalmazni kicsikből és nagyokból. A kicsik az úgynevezett "spawn-tartó" hajók, a nagyok pedig hozzák a pénzt. Általában 3-3 hajó jön egyszerre, 3 egyforma kicsi és 3 egyforma nagy (megj.: van amikor kevesebb a nagy hajó).

Ha kilőjük egy spawn összes hajóját, akkor az megszűnik, és helyette, idővel, véletlenszerűen egy újabb, teljesen más hajókat tartalmazó spawn jelenik meg. Ez lehet az előzőnél értékesebb, illetve sajnos értéktelenebb is. A farmolás egyfajta türelemjáték, általában sok idő, mire minden spawnunk a beltekben értékes hajókból áll.

Amennyiben találunk egy zsíros spawn-t, ott nem lőjük ki a spawn összes hajóját, csak az értékeseket, és mivel idővel a kilőtt hajók helyett ugyanolyan hajók csatlakoznak a spawnhoz, lehetőségünk lesz arra, hogy folyamatosan bezsebeljük a pénzt.

Pl. van a spawnban 3 Guristas Demolisher és 3 Guristas Eliminator. Ha kilövöd az egyik Eliminator-t, akkor pár perc múlva érkezik helyére egy újabb Eliminator, ha egy Demolisher-t lősz ki, akkor Demolisher jön. Tehát mindíg ugyanannyi és ugyanolyan hajóval egészül ki idővel a spawn.

Nyilván csak a nagy hajókat fogod kilőni, mert azzal keresed a pénzt, ha pedig az egész gyenge hajókból áll, akkor kilövöd az összeset, mert amikor az megszűnik, idővel egy másik, totál más hajókból álló jön helyette - remélhetőleg sokkal jobb.

jmu
A farmolás "művészete" az, hogy idővel már csak nagy és értékes hajókból álló spawnok vegyenek körül, ezért addig kell kilővöldöznöd a gyenge spawnokat, míg mindenhol értékes spawn nem lesz. Ha eljutottál ebbe az idális "állapotba", akkor csak beltről beltre kell repülnöd, lőni az értékes "nagy" hajókat, és mire visszaérsz az elsőhöz, már meg is jelentek a kicsik mellé az előzőleg kilőtt BS-ek. Eközben folyamatosan pörög az ISK számlálód...


MI SZÁMÍT ÉRTÉKES SPAWN-NAK?

Természetesen a spawnban található hajók összértéke határozza meg a spawn értékességét. Ez függ az adott rendszer security státuszától (minél alacsonyabb, annál jobb, pl. -0.80 alatt már egész zsíros, könnyen farmolható beltek fogadnak) és a corp, vagy az adott alliance belső szabályaitól.

Általában olyan spawnt szoktak megtartani, amik 1 millió ISK feletti BS-eket tartalmaznak. Van ahol ez 1,2M, van ahol még ennél is nagyobb. Változhat ez a beltezők kultúrájától, helyzettől, illetve alacsony sec státuszú rendszerben nagyon nehezen lehet feljebb farmolni az NPC-ket, ha kilősz egy viszonylag tűrhető spawn-t, akkor inkább kisebb értékű hajók, és nem nagyobbak jelennek meg helyette. Az összérték még ennél is fontosabb: attól függően, hogy hány BS van a spawn-ban 2.5M - 5,5M-ig már érdemes megtartani a spawn-t.


jmu MIKOR KELL (ÉRTÉKTŐL FŰGGETLENÜL IS)
KILŐNI EGY TELJES SPAWN-T?


Normál helyzetben az olyan spawn, ami csak battlecruisereket ill. cruiserek tartalmaz értéktelen, tehát ki kell lőni. Sajnos van amikor nagyon jó spawn érkezik, de olyan kishajók vannak benne, amik scramblereznek. Ilyenkor a teljes spawn-t ki kell lőni, mert ha enemy vagy neutral jön a rendszerbe és nem tudsz elugrani hiszen fog egy NPC, akkor neked reszeltek. Rádugranak és kivégeznek.


MI A CHAIN-ELÉS?

Van amikor rátalálsz egy 3-as 1,85M BS-ekből álló spawn-ra, és úgy döntesz, hogy onnan nem mozdulsz, hanem csak "láncban" lövöd a BS-eket és várod hogy visszajöjjenek a kilőtt hajók. Ez akkor hasznos, ha a corpodban, vagy az alliance-ben a szabályokra fittyet hányó emberek vannak, és össze-vissza kilőnek minden spawn-t. Ilyenkor a munkádat tönkreteszik és hiába jönnél vissza egy kifarmolt spawnhoz, már nincs meg. Így inkább örzöd a spawn-t.

Ezt a technikát használják azok is, akik nem tudnak nagyobb spawnokat kilőni, mert gyengébb NPC-ző hajóban ülnek, ill. azok, akik képesek úgy tartani a beltet, hogy közvetlen melléjük jöjjenek vissza a kilőtt hajók. Ilyenkor más biztonságban fúrhat melletük. Egyes AFK beltezők is ezt nyomják, bár mint tudjuk, olyan nincs 0.0-ban, nyílt űrben, hogy AFK, csak ha cloackolva vagy. Eltekintve az őrültektől és a bunkóktól, te is törekedj a beltekben tartózkodókkal közösen arra, hogy hízlald a farmokat. A chainelés NEM farmolás, nem segítesz felhízlalni a belteket vele, és lassabban kereshetsz vele pénzt. Egy-egy spawnnál 20 perc is eltelhet mire visszajönnek a nagy hajók...
HONNAN TUDOD HOGY EGY SPAWN FARMOLVA VAN?

Ha egy beltben csak EGYFAJTA hajókat látsz (általában kis hajók - fregatt, cruiser, BC), akkor az szinte biztos hogy farmolva van.
Ilyenkor SZIGORÚAN TILOS kilőni őket.


KIÉ A SPAWN? KIÉ A LOOT?

Ez egy kardinális kérdés. Szinte az összes vita erről megy 0.0-ban. A spawn nem azé, aki meglátta!!! A spawn azé, aki:
1. az adott beltben tartózkodik ahol a spawn van
2. olyan hajóban ül, amiben képes kilőni a spawn-t
3. ő ért oda előszőr
Ha közben elmegy a helyszínről, akkor elveszíti a jogát mind a spawnra, mind a lootra.
Az otthagyott lootról és wreckről általában illik megkérdezni a tulajdonosát, de alapvetően csak az a tiéd, amit elnevezett kontiban otthagysz. A wreckeket vagy lootold ki, vagy lődd le. Udvariatlanság teleszemetelni egy beltet!


SPECIÁLIS SPAWN-OK

Vannak úgynevezett faction spawnok és officer spawnok is. Ilyenkor a normál spawn mellett egy faction, vagy officer hajó is megjelenik. Ezek különösen értékes loot-ot tartalmaznak. Mindenképpen szedjétek ki és salvageljétek le a hajót, mert intact (sértetlen) salvage anyag van bennük (Salvager 3 kell hozzá). Sem a kilőtt faction, sem a kilőtt officer hajó helyett nem jön hasonló. A másik különleges eset a Hauler spawn. Ilyenkor szállító hajók érkeznek, tele ásványokkal. Isten áldása a gyártóknak, nem ritkán 50 millió tritániummal, illetve sokmillió pyerite-tel, mexalonnak jönnek, de az is előfordulhat, hogy zydrin, vagy nocxicum, illetve megacyte van bennük. Időnként nevesített mining upgrade-t is találni a wreckben. Ezek ára is lehet 5-500 millió ISK-ig. Soha ne salvageljétek le a wreckjüket azelőtt, hogy kiszedtétek belőlük a loot-ot, hoszen a jettisonba csak 27500 m3 fér, de pl. 50M trit 500.000 köbméter. Ilyenkor a 27.5 feletti ásvány eltűnik!


BIZTONSÁG BELTEZÉSKOR

1. A local mindíg legyen nyitva, így azonnal látod, ha új ember érkezik a rendszerbe.
2. Intel mindíg legyen nyitva. Ha gond van, ott jó esetben azonnal kapsz infót. Nagyon ügyelj az Intelre, akár fúrsz, akár beltezel, akár utazol. Az életedet mentheti meg, ha időben értesülsz az ellenséges csapatmozgásról.
3. Legyen safespotod, illetve instád a POS-okról, ami alá tudsz menni. Ha megtörtént a baj, és mégis bejöttek ellenséges karakterek a rendszerbe, soha, SOHA ne az állomásra ugorj!!! Az lesz az első, amit lebubiznak, és ott egy pillanat alatt kiszednek majd.
4. Beltezés közben ügyelj arra, hogy ne akadj bele az aszteroidákba, mert akkor nem tudsz elwarpolni ha baj van.
5. Scrambleres NPC-ket, ill. spawnokat azonnal szedd le.
6. Csak akkor beltezz egyedül, ha előtte gondoskodtál a biztonságodról. Nem érdemes messzire, más rendszerekbe menni, ha nem tudod magad megvédeni, nem tudsz POS alá ugrani.


EGYÉB SZABÁLYOK

1. A bányászok feje fölött nem lövünk ki spawn-t. Ha fúró hajókat látsz a beltben, akkor az ottlévő spawn-hoz ne nyúljatok. Általában olyan hajók vannak ott, amiket ők is tankolni tudnak és nyugodtan fúrhatnak mellette.
2. Ha vitás esetbe kerülsz, akkor ne állj le veszekedni az illetővel. Az ilyen eseteket a corpok CEO-i intézik, illetve diplomaták, vagy az alliance megbízott embere.Vissza a cikkekre    

original solarflare design by rhuk lunarized by joomlashack
jmu version Mermalior Jugis Modo Utopia