EveTime                  


killboard

 
Jugis Modo Utopia cikkek - Bookmark és Harci Scan
Ahol biztonságban vagy...   
2008 Április 7.


  Bookmarks and DS

  Mermalior

  A Bookmark, a különböző Spot-ok, és a Directional Scanner elengedhetetlen kellékei az életbenmaradásnak és a PvP-nek low secben, ill. 0.0-ban. Ezek elsajátítása nélkül nem nevezheti senki tapasztalt pilótának magát. Használatukat muszáj profi szintre fejleszteni, hogy ne ébredj folyamatosan a klónozó öbölben...

  Mielőtt belekezdenél a cikkbe, egy jótanács:
  A SAFESPOT nem nyújt 100% biztonságot, kivéve, ha cloackban vagy...

      Vissza a cikkekre...


     


Bookmark az űrben

A Bookmark, vagy más néven Insta egy olyan jelző (marker), ami az űr egy adott pontját 'megjegyzi' neked. A rendszerben bárhol készíthetsz ilyen jelzőt, és a későbbiekben rá tudsz majd warpolni (ha 150 km-en belül van akkor ráközelíthetsz). Ha a spot más rendszerben található, akkor destination-ként kijelölheted. Fontos: Aktív küldetésben, exploration site-on, gázfelhőben ill. komplexben készített insták csak a deadspace beugrókapujához visznek, nem tudsz közvetlenül a bookmarkolt helyre ugrani. Ha küldetéseket csinálsz és bookmarkolsz, előtte add le a küldetést és csak utána ugorj a megjelölt spotodra (hogy salvagelj, lootolj, stb.)

A Bookmarkok elkészítése pofonegyszerű: akár állsz, akár warp közben vagy - a People and Places ablak Places fülecskéjén találsz alul egy olyan gombot amin az Add Bookmark szerepel, ezt kell megnyomnod a bookmarkoláshoz. Mikor leokézod, a pillanatnyi tartozkodási helyed bekerül a Places listába (Nem az Add bookmark lenyomásának hanem OK lenyomásának a pillanatában).


Bookmark másolása

A Bookmark másolásához nyisd meg a Places fülecskét, és jelöld ki a bookmarkokat, amiket le szeretnél másolni. Ha a SHIFT-et is nyomva tartod, akkor két bookmark között egyszerre több spot-ot is kijelölhetsz a listán, illetve a CTRL nyomásával és az adott bm-okra klikkelve kiszedhetsz olyanokat amiket feleslegesnek találsz. Ha kijelölted azokat amiket másolni akarsz, akkor tartsd nyomva folyamatosan a SHIFT-et és drag and drop módszerrel húzd a bookmarkokat:

- vagy a hangáradba az items-eid közé
- vagy a hajód rakterébe.

Csak azután engedd fel az egérgombot, miután a megfelelő helyre mozgattad az instákat! Csak akkor szabad felengedni a SHIFT gombot, ha a másolás megtörtént és a bookmarkok megjelentek a cél hangárban. Máskülönben csak áthelyeződnek. Egyszerre maximum 5 Bookmark másolható.

Direkt másolás egy konténerbe, corphangárba stb. nem működik!

Ha ezeket a másolatokat a későbbiekben be akarod tenni az instáid közé, akkor ugyanezzel a drag and drop módszerrel húzd be a Places szekciódba.


Bookmark típusok

jmu Safespot
A bookmarkokkal készíthetsz úgynevezett safespotokat. Ez az egyik leghasznosabb funkciója (a másik a scanner és sniperspot). Warp közben, lehetőleg mindentől (elsősorban a kapuktól ill. stationtől) távol készítsd el, lehetőleg úgy, hogy 14.35 AU-nál távolabbra legyél a kapuktól és a frekventált helyektől. Azért kell távolabbra, mert attól függetlenül, hogy safe-en vagy még a hajóscanneren látszani fogsz ha a maximális scanrange-en belül maradsz. Mielőtt belefogsz nyisd meg a solarmap-et (jobb klikk az űrön, kiválasztod a rendszer térképét, a képernyőd jobb oldalán egy sávban jelennek meg az infók, téged a legalsó fog érdekelni, ahol vizuálisan is láthatod a csillagrendszerben lévő bolygók elhelyezkedését - hotkey F11 alapból). Ezek után a kapuktól (és station-től) legmesszebb lévő égitest felé ugorj.

Az ellenség általában 40, 20 ,10 és az 5 AU-s scannerprobe-okkal fog keresni. Minél kisebb a range-ük annál veszélyesebbek, ezért ha teheted, legyél a lehető legmesszebb minden olyan űrbeli object-től, ahol várhatóan kidobják a probe-ot.

Fontos: Ne elégedj meg soha egyetlen safespottal, mert könnyebben kiscannelhetnek. Csinálj több safespotot! Ne csinálj két égitest között direkt vonalban safe-et! Azok a legjobbak, amik 2 midsafe között lettek készítve, így kevés az esély arra, hogy irányvektorba warpoljanak rád, vagy gridből mwd-zenek hozzád. Ha elwarpolsz és egy ilyen köztes safe-re mész akkor az ellenfeleid csak annyit látnak, hogy a semmi felé warpoltál el.

Fontos: SOHA ne állj le safe-en, folyamatosan, maximális sebességgel (ha ki tudod tartani, akkor folyamatos mwd-vel) align-olj a következő spotod vagy egy égitest felé, mert ha kiscannelnek és rádugranak, akkor azonnal el tudsz warpolni és ez megmentheti az életed! Mindíg látszódjon az overview-n a scanner probe (ehhez ki kell kapcsolnod a DS-en hogy használod az OV beállításait, mert csak így fogod észrevenni). Ha látod, hogy az ellenség scannel, fokozottan figyelj arra, hogy ne maradj egy helyben! Egy jól skillezett és tapasztalt Covert Ops pilóta 1-2 percen bellül megtalálhat. A Recon Probe Launcher Duration Time-ja adja a szkennelési időt, amit a Signal Acquisition Skill-el lehet csökkenteni. A Covert Ops hajók 10%-al csökkentik még CovOps Skill szintenként a szkennelés időtartamát, tehát, 120mp-ből a két lv5-ös skillel lehet akár 30s-et csinálni...

A másik módszer az úgynevezett Warp Slamming. Ennek az az előnye hogy nem kell bookmarkokat készíteni, nem leszel 2x ugyanazon a helyen és soha nem érkezel overview-n lévő objecthez. A módszer a következő: leszivatod a capacitorodat és olyan távolságra ugrasz, amire nem elég az energiád (ezért kiesel majd a warpból). Ezt legegyszerűbben és gyorsan a warp (ikon) és ctrl+space billentyűk (ship stop) felváltott nyomogatásával érheted el. Minden egyes ugrási kísérlet le fog szívni a capodból. Mikor kiirja, hogy hogy insufficient cappal ugrasz, akkor hagyod a gépedet elmenni. A warp slamming azért is jó, mert ha nagyon sok ellenség van a rendszerben, nem túl mozgékony a hajód (mondjuk BS-sel vagy, és nehezen gyorsulsz warpra) vagy kevés az égitest / object az űrben, akkor nem fogsz tudni folyamatosan új bookmarkokat készíteni. Előbb-utóbb kiszednek, elkapnak vagy kihúznak bubival napnál, bolygónál, beltnél, kapunál miközben épp az újabb spotot készíted. Előfordulhat, hogy scannelős hajók vannak a rendszerben, és fent áll a veszély, hogy az egyik spotodat bemérik, majd amikor újból odaugrasz, már várni fognak rád.

Mivel ezzel a módszerrel nincs állandó safespotod - redukálhatod a veszélyt.


jmu


Taktikai bookmark és Sniperspot
Harc közben készíthetsz taktikai bookmarkot, amivel a griden belül, az ellenséghez közel, illetve biztonságos, lőtávon kívüli helyre ugrálhatsz felváltva. Egy másik speciális típusa a taktikai bookmarknak a Sniperspot. Ha sniperhajóval vagy kaputól távolabb 150-200km sniper optimálon várod az ellenfeledet és onnan tüzelhetsz rá. Ezeket homedefencenél, vagy ellenséges POS lövésénél érdemes előre elkészíteni. Ha több ilyen spotod van, akkor felváltva warpolhatsz el és vissza egy másik spotra anélkül hogy veszélyben lenne a hajód a tacklerektől.

Scannerspot
Ha nem akarsz gridben lenni, közeli bolygóhoz, beltbe stb. menni, de szeretnéd tudni, hogy kik, miben és hányan vannak a kapun, station-nél, posnál, stb., akkor készíthesz Scannerspot-t. Ennek segítségével scannerről figyelheted az adott hely mozgását. Hasonló ehhez a a cloakspot, az ellenség sniperjeinek a helyét, adott, statikus hajók helyzetét bookmarkolhatod le és adhatod oda a gangtársaidnak safe-en.


Harci Scannelés

Directional Scanner és Overview
A Directional Scanner (továbbiakban DS) az egyik leghatékonyabb eszköz az ellenség felderítésében. Először is fontos tudni, hogyha bepipáljuk rajta, hogy használjuk az Overview (továbbiakban OV) beállításait, akkor minden olyan object ami az overview jelez számunkra, a megadott távolságban (ami jóval nagyobb mint az OV-n látható távolság) rajta lesz. A DS-en van láthatósági szög (5-360 fok) ami segít abban hogy irányt is beállítsunk. Attól függően hogy merre nézünk miközben scannelünk (a hajónk orra, vagy a haladásának iránya ebben az esetben lényegtelen) láthatjuk a beállított objecteket. Minél jobban szűkítkük a vektort (a láthatóság szögét), annál pontosabban tudhatjuk, hogy hozzánk képes milyen irányban van a keresett dolog, illetve minél jobban csökkentjük a távolságot, annál pontosabban határozhatjuk meg a tőlünk lévő távolságát (A DS-en csak a gridben lévő objectek távolságát látjuk alapértelmezésben).

A DS és az OV közötti különbség az, hogy a csillagkapuk, cyno-k, exploration markok és állomások kivételével az overview csak grid-nyi (párszáz kilométer) távolságban mutatja az űrben található objecteket, a directional scanner viszont akár 14.35 AU távolságban is (1km - 2,147,483,647km). A másik (amit az előbb már említettünk) pedig hogy az overview mindig 360 fokot mutat, a DS viszont skálázható. Néhány dolog van amit a DS nem mutat (pl. NPC-k) de ez a harci scan szempontjából minket nem érint.

Solar Map
A solar map-en (F11, legalsó map a popup sávban) egy vörös kör jelzi az aktuális pozíciódat a rendszerben, és itt jelzi a látómeződet is (field of view) és scanning field-edet is. Ha tágabbra vagy szűkebbre veszed a szöget, akkor ezt itt is látni fogod, illetve ha forgatod a kamerát, akkor itt is fordul az irány. Emlékezz! Ez csak 2D modellezése a te 3D scannelésednek, max. csak irányadónak jó. A profik fejben rakják össze az információkat amit a scanner adatairől ill. az űrben vizuálisan látható objectekről olvasnak le!


jmu


Szögek és Távolságok
A szögek ill. a range beállítását érdemes gyakorolni, hogy a későbbiekben gyorsan és hatékonyan scannelhessél. Ha 360 fokban nézel, akkor mindent látsz magad körül, ha 180-ban, akkor csak ami előtted van. Nagyjából 100 fok horizontálisan és olyan 75 fok vertikálisan amit a képernyőn látsz . Ha sokat próbálkozol, egy idő után már ránézésre tudni fogod, hogy az űrben lévő, vizuálisan látható objectek (bolygók, kapuk, stb) közötti terület körülbelül mekkora szöget zár be.

Mivel a DS-en a távolságokat csak planétáknál, kapuknál, stb. látod és a távolságok AU-ban vannak megadva - viszont beállítani csak kilométerben tudod, ezért nem árt tudni, hogy 1 AU durván 150,000,000 km (150 millió), 5 AU durván 750,000,000 km, stb. Ezzel ki tudod következtetni, hogy a célpont kb. hol, melyik égitest, object közelében lehet. Pl. ha az ellenfeledet a X-es és VII-es beltek felé látod (mindkét belt és az ellenség is egy irányban van), a X-es belt 1,9 AU-ra van tőled, a VII-es pedig 12 AU-ra, akkor beállítod 300M kilometerre a távolságot. Ha még mindíg látszik az ellenség, akkor jó eséllyel a X-esben lesz. Nem mindegy, hogy mikorra érsz oda, gyorsnak kell lenned. Lehet, hogyha nem nézed a távolságot és a VII-esbe mennél először, akkor mire visszamennél a X-esbe már elugrana a beltből!

Ne keseredj el, ha elsőre nem fog gyorsan menni a dolog! A DS használatát gyakorolni kell, méghozzá jó sokat. Rengeteget segíthet: megnézheted, hogy van-e POS a holdon ahová warpolni akarsz (így elkerülheted, hogy POS-on lévő enemyre ugorj és szétlőjön a POS), láthatod a feléd warpoló hajókat azelőtt hogy megérkeznének, kapucampet scannelhetsz biztonságos távolságból, objecteket scannelhetsz ki safespoton, stb.


Hogyan használd a directional scanner-t

- Ha azt akarod tudni, hogy az ellenség POS-on van-e, akkor overview-n állítsd be Moon-t és a Control Tower-t. Ha csak a POS-ok érdekelnek, akkor warp a bolygóhoz és onnan egyenként nézd meg a holdakat a látószöget és range-t szűkítve.

- Ha érkező hajót akarsz kiscannelni, akkor jó a 360 fok, állítsd be a maximális távolságot, és jóval előtte látni fogod hogyha az feléd ugrik, mert feltűnik a scanneren. Érdemes az azonos gangbe tartozó hajók neve elé tenni valami nehezen másolható jelet (arab, kínai betűk, vagy egyéb nem triviális szimbólumok), hogy meg tudjad különböztetni a friendly hajókat az ellenségestől, és téged se tudjanak meglepni azzal, hogy lemásolják a jeleidet)

- Kapucampnél nézd a solar map-et (továbbra is F11 :-) és ugorj ahhoz a belthez 100-ra, ami a legközelebb van a kapuhoz. Ugrás közben, a warp vége előtt csinálj egy safe-et, majd visszaugorva erre a spotra DS-sel könnyen és biztonságban kiscannelheted kik vannak a kapun. A tapasztaltabb kapu kemperek már fogják a kapu melletti bolygót is, tehát, ha van rá lehetőség, akkor inkább beltbe érdemes ugrani, és közben safe-et csinálni.

- Kis szerencsével DS-sel és egy gyors hajóval, megtalálhatsz hidden belteket, vagy kiscannelheted az enemy safe-jét. Ha két űrbéli object között egyenes vektorban látod a céltárgyat vagy az ellenséget (esetleg annak a kontiját, lelőtt wreckjét), akkor szűkítve a távolságot a DS segítségével olyan közeli safe-et csinálhatsz hozzá, ami csupán párezer kilométerre van. Néhány grid-et utazva egy ceptor, vagy más gyors hajó képes megtalálni a helyet. Így találhatsz meg könnyedén pl. egy 'majdnem gridben' lévő enemy-t is.


Végezetül

Mindíg scannelj! Tartsd nyitva a DS-t, és sűrűn frissítsd, még akkor is, ha nem egy egy speciális scannerspot-on vagy! Így nem érhet meglepetés, nem ugranak váratlanul rád, ha nem mozogsz, könyebben tudhatsz meg információt az enemy-kről (alkalmanként a cloakos hajók is kijönnek cloakból). A Directional Scanner a legnagyobb segítséged ha szeretnél meglepni másokat, vagy nem akarsz váratlan meglepetéseket!


Vissza a cikkekre    

original solarflare design by rhuk lunarized by joomlashack
jmu version Mermalior Jugis Modo Utopia